تبلیغات
پایگاه سایبری رایت الهدی - آنزیم ها
 
پایگاه سایبری رایت الهدی
آنزیم ها
+
ادامه مطلب



برای بازدید به ادامه مطلب مراجعه کنید .
با تشکر : انجمن علمی و فرهنگی منتظران و دوستداران قائم آل احمد ( عج ) !


((  اللّهم  عجّل  لولیک الفرج  ))

با ذکر یک صلوات برای سلامتی امام زمان (عج ) وتعجیل در فرج ایشان استفاده  کنید  !


 
انزیم ها :
انزیم كلیدی است كه تنها یك درب را باز می كند   «امیل فیشر»
اعمال و واكنش های شیمیایی كه در داخل سلول و در شرایط خاص درون سلول یعنی PH نزدیك به 7 و دمای بین 20 – 40 درجه ی سانتی گراد انجام می گیرد و محیط ازمایشگاهی و با رعایت همان شرایط امكان پذیر نیست
به عنوان مثال تبدیل گلوكز به لاكتیك اسید تنها در شرایط خاص درون سلول عملی است . علت این امر وجود كاتالیزور های زیستی است كه انزیم نامیده می شود و كنترل اعمال شیمیایی درون سلول را به عهده دارد
انزیم ها در واقع گروهی از پروئتین ها هستند كه واكنش های زیست – شناختی را انجام می دهند و به علت دارا بودن قدرت كاتالیزوری از مهمترین كاتالیزور های زیستی محسوب می شوند
اولین انزیمی كه به طور خالص و متبلور بدست امد «اوره از» بود كه توسط شخصی به نام Sumner از عصاره ی نوعی باقلا جدا شد ولی امروزه توانسته اند در حدود 85 درصد انها را به صورت متبلور تهیه كنند
پروانزیم :‌
برخی از انزیم ها خصوصا انهایی كه مربوط به شیره ی گوارشی و سیستم انعقاد خون هستند به شكل غیر فعال در داخل سلول سنتز می شوند(تا سلول ها از اثرات پروتئولیز كننده ی انها در امان باشند). بدین ترتیب هنگام عمل حتما باید توسط فعالساز ها یا كیناز ها به شكل فعال خود تبدل شوند .
شكل غیر فعال تریپسین ، تریپسینوژن نام دارد .
تریپسینوژن در روده تحت تاثیر انزیم پروتئولیز كننده ای به نام انتروكیناز فعال میشود سپس تریپسین بر سایر مولكول های تریپسینوژن اثر كرده و انها را تبدیل می كند
 ایزوزیم ها :‌
شكل های مختلف یك نوع انزیم كه از نظر ساختار مولكولی و در نتیجه از نظر PH ایزوالكتریك ، بار الكتریكی ، خواص ایمنی شناختی و مقاومت در برابر حرارت با یكدیگر متفاوت اند .
شناسایی ایزو انزیم ها از نظر برخی تشخیص های افتراقی دارای اهمیت است .
اصول کلی واکنش های انزیمی:
كاتالیزور های زیست شیمیایی انزیم نامیده می شود كه در داخل بدن موجودات زنده توسط سلول ها ساخته می شود
در چنین واكنش هایی چند اصل كلی رعایت می شود :
1.       در واكنش های زیست –شیمیایی كه توسط انزیم ها كاتالیز می شود سه جسم حركت دارند :‌
·         جزءمورد عمل كه تحت تاثیر انزیم قرار می گیرد
·         انزیم یا مجموع كوانزیم – كوفاكتور كه روی سوبسترا اثر می كند و باعث كاتایز واكنش می شود
·         محصولی كه در جریان واكنش تولید می شود
2.       طی انجام واكنش ،انزیم به مصرف نمی رسد و بدون تغییر در پایان واكنش ازاد می گردد
3.       مقادیر كم یك انزیم می تواند یك واكنش زیست – شیمیایی را كاتالیز كند (یك مولكول انزیم می تواند میلیون ها مولكول سوبسترا را در مدت كم به محصول جدید تبدیل كند )
4.       انزیم ها بدون دخالت در تعادل نهایی واكنش های برگشت پذیر تنها باعث افزایش سرعت واكنش می شوند
نام گذاری و طبقه بندی انزیم ها:
نام گذاری انزیم ها بر حسب نوع واكنش مربوط به انها انجام می شود .
غالبا برای نامگذاری یكانزیم به انتهای نام سوبسترای ان كلمه ی) ( - ase اضافه می كنند :‌اوره آز ، آرژیناز،فسفاتاز و...
در برخی موارد نام یك انزیم هیچ اطلاعاتی راجع به ماهیت واكنش كاتالیز شده به ما نمی دهد :پپسین، كاتالاز و ...
بر اساس طبقه بندی نیزبیشتر بر اساس نوع واكنشی كه نزیم انجام می دهد صورت می گیرد .
انزیم ها به شش دسته ی اصلی طبقه بندی می شوند هر طبقه به چند گروه و هر گروه چند دسته را شامل می شود
به این ترتیب هر انزیم توسط 4 عدد مشخص می شود
عدد اول :‌نماینده ی طبقه
عدد دوم : نماینده ی گروه
عدد سوم: بیانگر دسته
عدد چهارم : ردیف هر انزیم در هر دسته
را مشخص است
عد از ذكر 4 عدد فوق نام سوبسترا ، نوع كوانزیم ، نام شمیایی(نام طبقه ی انزیم )‌و در صورت لزوم اطلاعات بیشتری در خصوص سایر مشخصات انزیم اضافه می گردد
واحد های فعالیت انزیم ها:
متداول ترین واحد فعالیت انزیمی :‌
مقدار انزیمی كه در شرایط مطلوب اندازه گیری یك میكرومول (6- 10) از سوبسترا درC  250  و در یك دقیقه تغییر شكل دهد
منظور از فعالیت وی‍‍ژه تعداد واحد های انزیم در میلی گرم پروتئین است و بنابراین برای تعیین خلوص انزیم هاست و هنگامی كه یك انزیم خالص باشد به میزان حداكثر و ثابت خود خواهد رسید .
واحد دیگر : مولی یا مولكولی
عبارت است از تعدادی از مولكول های سوبسترا كه در یك دقیقه به وسیله ی مولكول انزیم (‌یا جایگاه فعال )‌تغییر شكل پیدا كند .
واحد بین المللی برای تعیین فعالیت انزیمی كاتال (میكروكاتال ،نانوكاتال ) است :
عبارت است از مقدار فعالیت انزیمی كه یك مول سوبسترا را در ثانیه تغییر دهد
این واحد مطابق ابعاد ثابت های سرعت در سینتیك شیمیایی است . فعالیت انزیم بر حسب كاتال یك مول انزیم مشخص می شود .
ویژ‍گی عمل انزیم ها :
1.       نوع سوبسترا :‌ هر انزیم بر روی یك سوبسترای معین یا سوبستراهایی كه از نظر ساختمانی مشابهت دارد اثر می كند
2.       نوع پیوند شیمیایی : برخی انزیم ها تنها بر روی ژیوند های شیمیایی خاص موثرند
سیستم های چند انزیمی :
منظور سیستمی است كه در ان یك سوبسترای اولیه توسط چندین انزی در مراحل متوالی به محصولاتی مبدل می گردد كه هر دام از انها خود سوبسترای واكنش بعدی خواهد بود .
در سیستم های چند انزیمی كاملتر در واقع نوعی تنظیم خودكار وجود دارد . بدین صورت كه اگر غلظت یك محصول از حد معینی تجاوز كند انزیم مزبور را متوقف می كند كه در نتیجه تمامی سیستم متوقف می شود .
انزم های ناظم واكنش هایی را كاتالیز می كند كه در شرایط داخل سلولی برگشت پذیر نیستند بنابراین سرعت واكنش مولكول به انجام اولین واكنش ،یعنی فعالیت انزیم ناظم وابسته است
ترکیبات باز دارنده و اهمیت انها:
انزیم ها دارای عوامل شبمیایی ویژه ای هستند كه از طریق انها با مولكول سوسترا تصال برقرار می كند
اما گروهی از تركیبات شیمیایی قادرند با این عوامل تركیب شده مانع عمل كاتالیزوری انزیم گردد
بازدارنده ی فعالیت انزیمی :‌
1.       بازدارنده های دارای عمل برگشت پذیر
·         بازدارنده ی رقابتی
§   در یك غلظت ثابت می توان با افزایش غلظت سوبسترا درصد بازدارندگی را كاهش داد
§   اثر این بازدارنده ها اختصاصی است (غیر فعال كننده ی انزیم دارای مشابهت ساختاری با سوبسترای ان )
·         بازدارنده ی غیر رقابتی
§   قادر است در محلی به جز جایگاه فعال انزیم به ان متصل شود (‌هم با انزیم و هم با مجموع انزیم سوبسترا تركیب می شود )
§   در این گونه بازدارنده ها افزایش غلظت سوبسترا سبب ازاد شدن انزیم نخواهد شد
2.       بازدارنده های فاقد عمل برگشت پذیر
 


نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط : انزیم ها :، نام گذاری و طبقه بندی انزیم ها:،
نظرات ()
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی